Customs & Compliance

TSCA Chemical Import Certification for US Importers, Explained

11 min read
Share:
TSCA Chemical Import Certification for US Importers, Explained

Frequently Asked Questions

What is a negative TSCA certification?+

It is a signed statement that the chemicals in a shipment are not subject to TSCA, for example because they are pesticides, food, drugs or cosmetics. It is needed when the goods are not clearly identified as excluded from TSCA. Goods that are clearly identified as excluded do not need one.

Who signs the TSCA certification at US customs entry?+

The importer or its authorized agent, usually a customs broker, files it electronically in ACE before the shipment is released. The certifier's name, phone number and email address must be included. The broker relies on information from the importer, so the importer should supply the chemical details.

Do chemicals in articles need a TSCA certification?+

Generally no. EPA says no certification is needed for a chemical that is part of an article unless a specific TSCA rule requires one. Articles are not exempt from every TSCA rule, though, and the PFAS reporting rule under Section 8(a)(7) does not have an article exemption as written.

Related Guides