For Forwarders

Passing Carrier Surcharges Through to Customers: A Forwarder Guide

October 18, 202611 min read
Share:
Passing Carrier Surcharges Through to Customers: A Forwarder Guide

Frequently Asked Questions

Should a freight forwarder quote all-in or base rate plus surcharges?+

Either works if the wording is clear. All-in is easier for the customer to compare but leaves you exposed to late charges unless the quote says which ones can still be added. Many forwarders quote an all-in total for known charges and list announced or sailing-dependent surcharges as separate "subject to" lines.

How much notice does an NVOCC have to give before raising a published rate in the US?+

Under 46 CFR 520.8(a), a published rate change that increases the shipper's cost cannot take effect earlier than 30 calendar days after publication, while decreases can take effect on publication. Charges the carrier or terminal sets and the NVOCC only collects are treated differently under 520.8(b) and cannot be marked up above cost. Negotiated rate arrangements are governed by their written terms rather than the tariff publication rule, so check the current text and your own agreements.

Can I pass on a surcharge the carrier announced after I gave the quote?+

Only if your quote reserved that right in specific terms, and only at the amount the carrier actually charges. First check the effective date against the date the carrier received the cargo, because a charge that took effect later may not apply. Keep the carrier notice and send it with the revised invoice.

Related Posts